Skip to content

Verschil tussen een crème en serum 

Serums, crèmes: om je huid te verzorgen vind je om je heen talloze producten. Maar wat kun je het beste in welke situatie gebruiken? Ik kan me voorstellen dat dat niet altijd duidelijk is. Daarom gaan we in deze blogpost in op het verschil tussen serums en crèmes in huidverzorging. Serums en crèmes zijn namelijk twee van de meest populaire huidverzorgingsproducten, maar ze dienen verschillende doelen en hebben unieke voordelen.

Serums

Serums zijn lichtgewicht, snel absorberende vloeistoffen die hoge concentraties actieve ingrediënten bevatten. Ze bestaan meestal uit kleinere moleculen die dieper in de huid doordringen en gerichte voordelen opleveren. Serums zijn ontworpen om te worden gebruikt na het reinigen en tonifiëren en vóór het aanbrengen van een vochtinbrengende crème. Ze worden meestal aangebracht met een druppelaar of pompje op het gezicht en veel mensen gebruiken ze in de hals en het decolleté.

Serums kunnen je helpen bij bepaalde huidproblemen, zoals fijne lijntjes en rimpels, hyperpigmentatie, acne en uitdroging. Enkele van de meest voorkomende actieve ingrediënten in serums zijn vitamine C, hyaluronzuur, retinol, niacinamide en peptiden.

Serums kun je gebruiken bij alle huidtypes, maar ze zijn vooral handig voor mensen met een vette of gecombineerde huid. Dit is zo omdat ze licht van gewicht zijn en snel worden opgenomen. Ze zorgen voor hydratatie en voeding zonder een zwaar of vettig gevoel op de huid achter te laten.

Crèmes

Crèmes zijn dikker en bevatten ingrediënten die de huid verzachten en glad maken. Maar deze ingrediënten helpen ook om een barrière op het huidoppervlak te creëren om vocht vast te houden. Crèmes worden meestal na een serum gebruikt om de huid extra te hydrateren, beschermen en voeden.

Crèmes kunnen verschillende huidproblemen aanpakken, zoals droogheid, gevoeligheid en veroudering. Ze zijn meestal samengesteld met een mix van ingrediënten die zowel hydratatie als voeding bieden. Voorbeelden van dit soort ingrediënten zijn ceramiden, sheaboter en squalaan.

Crèmes kunnen worden gebruikt voor alle huidtypes, maar ze zijn vooral handig voor mensen met een droge of rijpere huid. Omdat ze een hoger percentage verzachtende en afsluitende middelen bevatten, kunnen crèmes zorgen voor langdurige hydratatie en helpen ze de natuurlijke vochtbarrière van de huid te herstellen.

Het verschil tussen serums en crèmes

Het belangrijkste verschil tussen serums en crèmes zit hem in de consistentie en ingrediënten waarmee ze gemaakt worden. Serums zijn lichtgewicht en snel absorberend en crèmes worden gebruikt om de huid te beschermen en te hydrateren maar absorberen weer net wat minder snel. Zorg ervoor dat je je producten altijd controleert op schadelijke ingrediënten. Een app die je kan helpen dit te controleren, is ThinkDirty. Deze schadelijke ingrediënten worden namelijk vaak verstopt in serums en ingrediënten en wil je zeker vermijden.

Share Post: