Skip to content

Het verschil tussen laser en IPL

Zowel lasers als IPL-apparaten worden vaak gebruikt bij ontharingsbehandelingen, maar ze werken op verschillende manieren. IPL staat voor Intense Pulsed Light, dat een breed spectrum van licht gebruikt om zich op het haarzakje te richten en daarmee het haarzakje beschadigt. Een laser daarentegen gebruikt één enkele golflengte van licht dat wordt geabsorbeerd door de melanine in het haar en vervolgens wordt omgezet in warmte-energie, die het haarzakje vernietigt.

Een van de belangrijkste verschillen tussen laser en IPL is dus de manier waarop ze zich richten op de haarzakjes. Een laser richt zich direct en met grotere precisie op de haarfollikel, terwijl IPL zich op een groter gebied richt, waardoor het minder nauwkeurig is. Omdat de laser nauwkeuriger is, kan het meer energie leveren aan het haarzakje zonder de omringende huid te beschadigen. In andere woorden, het zakje wordt harder geraakt én je beschadigt er minder mee. Daarom is laserontharing doorgaans effectiever en heeft het minder bijwerkingen dan IPL.

Een ander verschil tussen laser en IPL is het type haar waarop ze zich kunnen richten. Laserontharing is effectiever op donker, stug haar, terwijl IPL beter geschikt is voor lichtere haartypes. Dit komt omdat de laser beter gericht is op de melanine in de haarzakjes, die veel meer aanwezig is in donkerder haar.

Ten slotte is laserontharing meestal efficiënter dan IPL. Hoewel beide methodes meerdere behandelingen vereisen om haarvermindering op de lange termijn te bereiken, vereist laserontharing over het algemeen minder behandelingen. Dit komt omdat laser meer energie kan leveren aan het haarzakje, waardoor het effectiever wordt in het vernietigen van de haarwortel.

Tot slot, hoewel zowel laser als IPL effectieve ontharingsbehandelingen zijn, wordt de laser over het algemeen als de betere optie beschouwd. Eigenlijk is dit zo vanwege alle bovenstaande redenen: de laser is nauwkeuriger, richt zich op donkerder en grover haar en is efficiënter dan IPL. Wat sowieso van belang is: als je ontharingsbehandelingen overweegt, ga dan naar een erkende en ervaren specialist om te bepalen welke optie het beste voor jou is.

Share Post: