Skip to content

Het verband tussen acne en voeding

Acne; je hebt er misschien wel eens van gehoord. Misschien heb je er zelfs wel last van. Acne is namelijk een veel voorkomende huidaandoening die miljoenen mensen over de hele wereld treft. Het wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van puistjes, mee-eters en andere soorten vlekken op de huid.

Wat veel mensen wel weten is dat genetica en hormonale veranderingen een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van acne. Maar wist je dat voeding ook een substantiële invloed heeft op deze aandoening? In deze blog onderzoeken we het effect van voeding op acne en bespreken we enkele do’s en don’ts voor mensen die de gezondheid van hun huid willen verbeteren.

De link tussen voeding en acne

We zeiden het net al even: onderzoek wijst uit dat er een verband bestaat tussen voeding en acne. Verschillende onderzoeken hebben namelijk aangetoond dat mensen die vaak veel suiker, geraffineerde koolhydraten en zuivelproducten consumeren, meer kans hebben op acne dan degenen die een dieet volgen dat rijk is aan onbewerkte voedingsmiddelen, fruit en groenten. Dit is zo omdat deze voedingsmiddelen effect hebben op hormonen, ontstekingen en darmgezondheid.

Dit eten wil je vermijden

Als je je huid gezondheid wilt verbeteren en daarmee acne wilt verminderen, zijn er enkele voedingsmiddelen die je beter niet kunt eten. Dit zijn echte don’ts:

1. Suiker: veel suiker kan het insulinegehalte in het lichaam verhogen, wat ontstekingen kan veroorzaken en daarom ook acne kan veroorzaken.

2. Geraffineerde koolhydraten: deze zorgen er, net als suiker, voor dat het insulinegehalte stijgt en dat je meer ontstekingen hebt. (Voorbeelden van geraffineerde koolhydraten zijn wit brood, witte bloem, pasta, koekjes of producten met veel suiker)

3. Zuivelproducten: melk, kaas en andere zuivelproducten bevatten hormonen die bij sommige mensen acne kunnen veroorzaken. Dit is dus niet bij iedereen het geval.

4. Fastfood en junkfood: dit is een echte don’t. Deze voedingsmiddelen bevatten namelijk vaak veel ongezonde vetten, zout én suiker: allemaal voedingsmiddelen die acne kunnen veroorzaken.

5. Bewerkte voedingsmiddelen: bewerkte voedingsmiddelen bevatten vaak een hoog gehalte aan conserveermiddelen, die ontstekingen in het lichaam kunnen veroorzaken en acne kunnen veroorzaken.

Voedsel om te eten

Er zijn ook voedingsmiddelen die je juist wel wilt weten als je last hebt van acne. Om de simpele reden dat deze acne kunnen verminderen. Hierbij een aantal do’s die je dus wel wilt eten:

1. Fruit en groenten: veel fruit en groenten eten voorziet je lichaam van essentiële voedingsstoffen en antioxidanten die de gezondheid van de huid kunnen verbeteren en daarom ontstekingen kunnen verminderen.

2. Gezonde vetten: misschien denk je, gezonde vetten? Bestaan die? Ja! In vis, noten en zaden kunnen deze zitten. Ze verminderen ontstekingen in het lichaam en helpen de gezondheid van de huid verbeteren.

3. Voedsel dat rijk is aan probiotica: dit zijn voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir en zuurkool. Zij kunnen de darmgezondheid helpen verbeteren en ontstekingen verminderen, wat acne kan verminderen.

4. Water: veel water drinken kan helpen de huid gehydrateerd te houden en het risico op acne te verminderen.

Conclusie

Acne: een kwaaltje waar veel mensen last van hebben. Toch is er wel iets aan te doen. Door bepaalde voedingsmiddelen te vermijden of te beperken en gezonde, onbewerkte voedingsmiddelen in je dieet op te nemen, kun je de gezondheid van je huid verbeteren en dus ook je acne verminderen. Belangrijk om te onthouden is wel dat de huid van iedereen anders is en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. Het is dus van belang om naar je lichaam te luisteren en het voedsel te vinden dat het beste bij jouw huid past.

Share Post: