Skip to content

De connectie tussen innerlijke gezondheid en uiterlijkere beauty

Veel mensen associëren schoonheid met externe factoren die te maken hebben met je uiterlijk zoals huidverzorging en make-up. Hoewel dit belangrijke aspecten van schoonheid zijn, vormen ze slechts een klein deel van wat schoonheid daadwerkelijk is. Innerlijke gezondheid en uiterlijke schoonheid werken namelijk samen om ware schoonheid te creëren. Innerlijke gezondheid mag dan ook niet vergeten worden. In deze blog leg ik je uit waarom het zo belangrijk is om deze twee factoren te combineren.

Wat is innerlijke gezondheid precies?

Innerlijke gezondheid is een breed begrip. Het bevat eigenlijk alles wat te maken heeft met de algehele gezondheid van je lichaam, zoals je fysieke, mentale en emotionele welzijn. Omdat dat ook nog vrij vage begrippen zijn, zal ik proberen het iets concreter te maken. Deze begrippen bevatten bijvoorbeeld je dieet, trainingsregime, stressniveau en geestelijke gezondheid. Kortom, als je lichaam van binnen in goede gezondheid verkeert, zie je dat ook aan de buitenkant. Dit zorgt er weer voor dat je er levendig en jeugdig uit ziet.

Wat is uiterlijke schoonheid precies?

Uiterlijke schoonheid spreekt redelijk voor zich. Het omvat namelijk de fysieke uiterlijk van je lichaam, inclusief je huid, haar en nagels. Om je uiterlijke schoonheid te optimaliseren, doen mensen veelal dingen zoals het hebben van een huidverzorgingsroutine of het dragen van make-up. Hoewel uiterlijke schoonheid belangrijk is, doet het zonder de combinatie met een innerlijke gezondheid niet veel.

Waarom is het dan zo belangrijk om innerlijke en uiterlijke schoonheid in evenwicht te brengen?

Het combineren van innerlijke en uiterlijke schoonheid is om verschillende redenen essentieel:

1. Je ziet er beter uit.

Veel mensen hebben het niet door, maar het is aan de buitenkant écht zichtbaar als je voor je innerlijke gezondheid zorgt door gezond te eten, genoeg te bewegen en te doen aan stressmanagement. Probeer het maar eens! Je huid zal dan helderder zijn, je haar zal glanzender zijn en je zult er over het algemeen jeugdiger en levendiger uitzien. Het is algemeen bekend dat als je van binnen gelukkig bent, je dat ziet aan je zelfvertrouwen en aan je algehele houding, waardoor je aantrekkelijker wordt voor anderen.

2. Het biedt gezondheidsvoordelen op lange termijn.

Het verzorgen van je innerlijke gezondheid biedt, naast het verbeteren van je uiterlijk, ook gezondheidsvoordelen op de lange termijn. Een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging kunnen namelijk zelfs chronische ziekten zoals hartaandoeningen, diabetes en kanker helpen voorkomen. Bovendien kunnen technieken voor stressbeheersing, zoals meditatie en yoga, het risico op psychische problemen zoals depressie en angst helpen verminderen.

3. Je kunt onderliggende problemen van je huid aanpakken.

Door een holistische benadering van schoonheid te hanteren en jouw innerlijke gezondheid en uiterlijke schoonheid te zien als een ‘pakket’ dat samenwerkt aan jouw schoonheid, kun je onderliggende problemen van je huid aanpakken. Een goed voorbeeld hiervan is acne. In plaats van alleen acne te behandelen met crèmes, kunt je de onderliggende oorzaken van acne aanpakken, zoals hormonale onevenwichtigheden of stress, door middel van dieet- en stressmanagement technieken. Je zult dan merken dat de acne echt minder wordt.

4. Je steunt duurzame schoonheidspraktijken.

Het combineren van innerlijke gezondheid en uiterlijke schoonheid bevordert ook duurzame schoonheidspraktijken. Hoe dan? Door in plaats van alleen te vertrouwen op dure en mogelijk schadelijke schoonheidsproducten, je te richten op duurzame en natuurlijke dingen zoals gezond eten, regelmatig bewegen en natuurlijke huidverzorgingsproducten te gebruiken. Wanneer je dit doet, stop je met het steunen van giftige stoffen in de huidverzorgingsbranche.

Conclusie

Schoonheid wordt niet alleen bepaald door hoeveel make-up je draagt, of door hoe veel je je huid verzorgt. Het combineren van innerlijke gezondheid en uiterlijke schoonheid is veel belangrijker als het gaat om ware schoonheid. Door voor je innerlijke gezondheid te zorgen door middel van gezond eten, lichaamsbeweging, stress beheersing en andere technieken  zie je er niet alleen beter uit, maar kun je ook chronische ziekten voorkomen en duurzame schoonheidspraktijken promoten. Door een holistische benadering van schoonheid te hanteren, kun je er op je best uitzien en je goed voelen, zowel van binnen als van buiten. En wie wil dat nu niet?

Share Post: