Hoe werkt laser ontharen nu echt?
Waarschijnlijk heb je ooit wel eens gehoord over laser ontharen. Of misschien heb je het zelf al laten doen of ken je iemand die nu midden in een behandelingstraject zit. Maar wat is nu écht laser ontharen? Wanneer is het veilig en wanneer weet je zeker dat je resultaten gaat bereiken?
Als eigenaresse van een schoonheidssalon die zich focust op effectieve en veilige behandelingen viel mij iets op: veel mensen weten niet precies wat laser ontharen is en waar ze moeten zijn om goede resultaten te boeken. Dit zorgt helaas voor onzekerheid en dat is helemaal niet nodig! Ik ben opgeleid tot huid- en laser specialist in Londen en vertel je graag meer over de technieken achter het laseren en waar je rekening mee moet houden voor een geslaagd resultaat.
Ontharingsbehandelingen
Er zijn verschillende ontharingsbehandelingen. De meeste bekende methodes zijn:
Ø Scheren. Je kan dit dagelijks doen met een scheermesje. Op deze manier houden we de haren kort doordat we ze afscheren wanneer ze boven de huid uitsteken. Dit geeft voor een paar dagen een haarvrije huid, maar het is niet permanent. Daarnaast wordt niemand blij van irritatiebultjes en stoppels die het scheren kunnen veroorzaken.
Ø Harsen. Met harsen verwijder je het haartje én haarzakje waardoor je wat langer haarvrij bent. Harsen geeft dus een iets langer resultaat als scheren omdat je het haarzakje meeneemt. Dit brengt wel met zich mee dat de meeste mensen de behandeling als vrij pijnlijk ervaren.
Ø IPL. IPL is een behandeling die gebruik maakt van licht dat wordt omgezet in energie=warmte. Licht wordt gezien als golflengtes die de huid in kunnen dringen. IPL werkt met meerdere verschillende golflengtes die dus op verschillende dieptes de huid indringen. Dit betekent dat IPL minder doelgericht kan werken. Hierdoor zijn er dus ongeveer twaalf behandelingen nodig om 80% van de haargroei te verminderen.
Hoe werkt laser ontharen?
En dan hebben we nog het laser ontharen. De laser maakt ook gebruik van licht dat omgezet wordt in warmte, maar bij een laserbehandeling wordt er met één golflengte gewerkt en dus ook op één diepte in de huid. Dit betekent dat de laser meer doelgericht kan werken. Hierdoor heb je over het algemeen minder behandelingen nodig in vergelijking tot de IPL-methode. Het komt gemiddeld neer op zes tot acht behandelingen.
Wanneer een haar in de groeifase is, zit deze vast aan wortels. Als je de verbinding tussen de haarwortels en het haartje verbreekt, krijgt het haarzakje geen voeding meer en valt het haartje uit. Dit betekent dat de laser dus alleen de haren in de groeifase effectief behandelt. (De groei van de andere haren kan wat geremd worden maar niet helemaal).
Gegarandeerd haarvrij?
Veel salons promoten met 100% haarvrije en pijnloze behandelingen. Dit is misleidend. Natuurlijk zou het superfijn zijn als we een pijnvrije behandeling kunnen laten doen met 100% resultaat. Helaas werkt het niet zo. Laser ontharen kan je eigenlijk zien als haarreductie, omdat haargroei aan meerdere factoren onderhevig is. Bij vrouwen is dit te wijten aan hormonale factoren in de puberteit, tijdens zwangerschap of in de overgang. Maar laten we ook niet vergeten dat er aandoeningen zijn (zoals PCOS) en medicijnen die de hormoonbalans kunnen verstoren. Dat betekent dat jij je haargroei effectief kan laten behandelen, maar na verloop van tijd kan er zich in het behandelgebied weer opnieuw haargroei ontwikkelen. Dit valt natuurlijk wel te behandelen, maar het is zeker iets om rekening mee te houden.
Wanneer kom ik in aanmerking voor laser ontharen?
Er zijn een paar zaken waar je aan moet denken voordat je begint met een laser ontharingstraject:
Ø De technologie van nu maakt gebruik van licht, zoals hiervoor uitgelegd. Dit licht gaat af op pigment en zet zich om in warmte. Wanneer je overweegt om een laserbehandeling aan te gaan, is het belangrijk dat je haren hebt met pigment. Witte, grijze en rossige haren kunnen met de huidige technologie niet worden verwijderd.
Ø Omdat het laserlicht op pigment afgaat, is het belangrijk dat je vier weken voor en vier weken na je behandeling niet in de zon gaat of gebruik maakt van een zonnebank of zelfbruiner. Doe je dit wel, dan verhoog je de kans op pigmentvlekken en de kans op verbrandingen tijdens de behandeling. In de zomer adviseer ik mijn klanten altijd om een pauze in te lassen, tenzij je de huid altijd afdekt met beschermende kleding.
Tip: de beste tijd om te beginnen met laser ontharen is september. Dan ben je klaar voor de volgende zomer en hoef je geen rekening met de zon te houden.
Let op! Het is van belang dat het kleurencontrast tussen jouw huid en je haar zo groot mogelijk is. Hoe groter dit contrast hoe beter het resultaat zal zijn. Omdat de technologie onder andere gebaseerd is op pigment, is het dus voor huidtype vier tot en met zes extra belangrijk om goed te kijken waar je je behandelingen gaat volgen. Niet alle salons hebben namelijk de apparatuur om alle huidtypes mee te behandelen. Apparaten die dit kunnen zijn: Nd-YAG lasers en Alexandrite lasers.
Ø De periode tussen de behandelingen wordt gebaseerd op de haargroeicyclus. Elk gebied van het lichaam heeft een andere cyclus die varieert van vier tot twaalf weken. Daarom kunnen de behandeladviezen per gebied verschillen. Zo kan het bijvoorbeeld aan het begin van de gezichtsbehandeling nodig zijn om een tussenperiode van vier weken aan te houden. Totdat we na enkele behandelingen merken dat dit verlengd moet worden naar vijf of zes weken. De haargroei wordt na een paar behandelingen namelijk over het algemeen trager. En we willen het liefst zoveel mogelijk haren tijden dezelfde groeifase behandelen.
Fabels over laser ontharen
Omdat niet iedereen op de hoogte is van de technologie achter laser ontharen, zijn er nogal wat misvatting over laseren. Lees hieronder over de bekendste fabels en waarom deze niet kloppen:
Ø Laser ontharen betekent voor altijd 100% haarvrij.
Laser ontharen reduceert de haargroei op dat moment van de behandeling. In de toekomst kan het zijn dat er wat haren terugkomen door hormoon schommelingen die je dus nogmaals zult moeten laten behandelen. (Zoek een salon die top-up behandelingen doet voor een redelijke prijs).
Ø Versterkte haargroei sinds ik scheer voor mijn IPL/Laser behandeling.
Haargroei wordt nooit gestimuleerd door het scheren, de haren kunnen alleen wel harder aanvoelen doordat de dunne flexibele punt van de haar is afgeschoren. Zou je een hele haargroeicyclus wachten, dan valt die haar uit de haarschacht en groeit er weer een normale haar terug. Versterkte haargroei kan kloppen door verkeerde instellingen door de behandelaar. We hebben namelijk miljoen slapende haarzakjes over ons lichaam. Door te lage energie instellingen en een te lage puls duur, kunnen deze slapende haarzakjes ontwaken. Ze gaan vervolgens een haartje aanmaken. Dit noemen we paradoxale haargroei. Deze vorm van stimulatie kan dus ook door een IPL-apparaat voor thuis veroorzaakt worden.
Ø Laseren is alleen voor vrouwen.
Natuurlijk zijn er ook veel mannen die gebruik maken van laser ontharen. Bijvoorbeeld voor hun buik of rug.
Ø Alle schoonheidsspecialistes mogen laseren.
Laserbehandelingen mogen alleen uitgevoerd worden door een gespecialiseerde schoonheidssalon. Alleen een specialist heeft namelijk kennis van veiligheid, arbeidsomstandigheden en hygiëne.
Ø IPL en laser zijn hetzelfde.
IPL en laser werken allebei met verschillende golflengtes. IPL werkt met verschillende golflengtes en laseren met slechts één, waardoor het laseren gerichter werkt met als resultaat een sneller en beter effect.
Tips
Ben je enthousiast geworden nu je meer weet over laser ontharen? Denk aan het volgende als je wil starten met behandelingen:
Ø Begin met je laserbehandelingen in september om klaar te zijn voor de zomer.
Ø Vraag altijd welk apparaat je schoonheidsspecialist gebruikt om zeker te zijn van de beste resultaten.
Ø Blijf uit de zon tijdens je behandelingen. Zo verminder je de kans op complicaties.
Ø Scheer je de avond voorafgaand aan je behandeling. Zo zullen de haren kort en makkelijk te behandelen zijn en is je huid niet te gevoelig.
Bij Stralend Skin & Body Clinic hebben we de juiste expertise in huis voor een succesvolle behandeling. Heb je vragen of wil je meteen een afspraak maken? Neem dan contact op: